architectural photography of toilet

Welke kleur tegels in de badkamer?

Welke kleur tegels kies je voor de badkamer? Het is een belangrijke vraag bij het ontwerpen van je ideale badkamer. De kleur van de tegels kan namelijk een grote invloed hebben op de sfeer en uitstraling van de ruimte. Daarom is het essentieel om de juiste kleur te kiezen die past bij jouw smaak, stijl en gewenste ambiance. In dit artikel zullen we verschillende aspecten behandelen, zoals de psychologie achter kleuren, populaire trends, materialen, onderhoud en meer. Zo kun jij weloverwogen beslissen welke kleur tegels het beste bij jouw badkamer passen.

Kleurenpsychologie in interieurontwerp

Kleurenpsychologie is een belangrijk aspect in interieurontwerp. Psychologen en ontwerpers bestuderen kleur vanwege het effect op emoties, stemmingen en intellect. Kleuren kunnen ook de perceptie van diepte en schaal beïnvloeden. Het gebruik van verschillende kleuren kan een groot psychologisch effect hebben op de sfeer van een huis, maar wordt vaak over het hoofd gezien bij het ontwerpen van een badkamer. Door te begrijpen welke kleuren bepaalde gevoelens oproepen, kun je bewust kiezen voor de juiste kleurcombinaties om de gewenste ambiance in jouw badkamer te creëren.

Soorten badkamertegels

Er zijn verschillende soorten badkamertegels beschikbaar om uit te kiezen, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en de toepassing. Zo zijn er vloertegels die geschikt zijn voor intensief gebruik en wandtegels die voornamelijk gebruikt worden als decoratie. Daarnaast zijn er muretto’s, stroken, mozaïektegels, decortegels en listello’s, elk met hun eigen specifieke eigenschappen en doeleinden. Keramiek is het meest populaire materiaal voor badkamertegels omdat ze verkrijgbaar zijn in diverse kleuren en formaten. Het is belangrijk om bij het kiezen van tegels rekening te houden met de functionaliteit ervan en hoe deze past binnen jouw gewenste badkamerstijl.

Populaire kleuren en trends voor badkamertegels

Badkamertegels zijn er in verschillende kleuren en stijlen, maar welke zijn momenteel populair? Natuurlijke aardetinten en wittinten zoals crème en lichtbeige zijn trendy badkamerkleuren voor 2023. Matwit is nu populairder dan matzwart in de badkamer. Naast deze kleuren zijn er ook diverse badkamertrends waar je uit kunt kiezen om jouw tegelstijl te vernieuwen. Hier zijn een aantal voorbeelden:

1. Bronzen en gouden accessoires voor een luxe sfeer
2. Gun Metal voor een industriële uitstraling
3. Bright Skies voor een frisse look die past bij moderne spa’s
4. Portugese badkamertegels met unieke prints voor een statementvloer

Kies op basis van persoonlijke smaak en gewenste ambiance de juiste kleurcombinatie en tile design dat past bij jouw badkamerstijl.

Lees tip:  Hoe je zo ontspannen mogelijk kunt badderen

De juiste kleurcombinatie kiezen voor jouw badkamerstijl

Bij het kiezen van de juiste kleurcombinatie voor jouw badkamerstijl is het belangrijk om rekening te houden met de stijl en kleuren van andere elementen in de ruimte, zoals sanitair en meubels. Elke badkamerstijl heeft zijn eigen aanbevolen kleurenpaletten die passen bij de gewenste sfeer en ambiance. Zo past een moderne badkamer goed bij neutrale kleuren zoals wit, grijs of beige, terwijl een mediterrane stijl vaak gebruik maakt van warme aardetinten. Het wordt afgeraden om opvallende kleuren te gebruiken in kleine badkamers omdat dit de ruimte kleiner kan laten lijken. Kies daarom bewust voor de juiste combinatie die past bij jouw smaak en badkamerstijl.

Formaat en slipweerstand bij badkamertegels

Het formaat van badkamertegels is een belangrijke overweging bij het ontwerpen van jouw ideale badkamer. Momenteel zijn klanten geneigd om te kiezen voor grote maten tegels, waardoor er meer continuïteit en minder voegen zichtbaar zijn. Echter, naast het formaat is ook de slipweerstand van belang. Deze wordt bepaald door de oppervlakteruwheid, vuil- en slijtageweerstand en wordt aangegeven met de letter R gevolgd door een cijfer tussen 9 en 13. Voor blootsvoets lopen wordt de slipweerstand uitgedrukt in A, B of C, waarbij B of C volstaat voor gebruik als badkamervloer. Houd dus rekening met deze factoren bij het kiezen van het juiste formaat en materiaal voor jouw badkamertegels.

Duurzaamheid in tegelproductie

Duurzaamheid is een belangrijk aspect in tegelproductie, en steeds meer fabrikanten investeren hierin. Keramische tegels zijn van nature al duurzamer dan andere materialen zoals vinyl of tapijt, maar er zijn nog extra stappen die bedrijven kunnen nemen om de impact op het milieu te verminderen. Zo heeft Mosa het “Mosa Take Back-systeem” opgezet om tegelsnijresten terug te nemen en als grondstof te gebruiken voor nieuwe Cradle to Cradle-tegels. Daarnaast hanteert Mosa de Cradle to Cradle-filosofie in hun productieproces en hebben ze hiervoor certificaten van Nederlandse en internationale keurmerken voor duurzaam bouwen. Het is dus mogelijk om niet alleen mooie, maar ook milieuvriendelijke badkamertegels te kiezen.

Lees tip:  CV lekkages

Voor- en nadelen van verschillende tegelmaterialen

Naast keramiek zijn er nog andere materialen beschikbaar voor badkamertegels, zoals natuursteen, beton, houtlook en graniet. Natuursteen zorgt voor een unieke uitstraling maar is minder duurzaam dan keramiek en heeft meer onderhoud nodig. Betontegels passen goed bij industriële interieurs en hebben weinig onderhoud nodig, maar kunnen krasgevoelig zijn. Houtlook tegels geven de warme look van hout zonder het risico op waterschade van echt hout, maar zijn wellicht minder geschikt voor vochtige ruimtes. Granieten tegels zijn robuust en stijlvol maar kunnen glad worden in natte omstandigheden. Overweeg deze factoren voordat je beslist welk materiaal het beste past bij jouw smaak en levensstijl.

Onderhoud en reiniging van badkamertegels

Badkamertegels zijn niet alleen duurzaam en waterdicht, maar ook gemakkelijk schoon te maken. Het is belangrijk om de tegels regelmatig te onderhouden en te reinigen om ze in goede staat te houden. Gebruik hiervoor een zachte borstel of doek met een mild reinigingsmiddel en warm water. Vermijd het gebruik van agressieve chemicaliën die schade kunnen toebrengen aan de tegels en voegen. Door regelmatig onderhoud en reiniging blijven je badkamertegels er als nieuw uitzien.

Hexagonale tegels verkennen

Je hebt misschien al gehoord van hexagonale tegels! Deze zeshoekige tegels zijn verkrijgbaar in diverse kleuren, waaronder groen, wit en blauw. Ze kunnen gebruikt worden voor het creëren van een unieke look in de badkamer. Met hexagonale tegels kun je verschillende patronen maken, zoals visgraat of ruitpatronen, die extra dimensies aan de ruimte toevoegen. Combineer ze bijvoorbeeld met grote rechthoekige vloertegels om een statementwand te maken. Hexagonale tegels passen goed bij een moderne badkamerstijl maar ook bij vintage stijlen. Houd er wel rekening mee dat het plaatsen van hexagonale tegels meer tijd kan kosten dan reguliere vierkante of rechthoekige tegels vanwege de complexiteit van het patroon. Overweeg deze optie als je op zoek bent naar iets anders en onderscheidends voor jouw badkamerontwerp!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *