vegan shampoo

Wat is vegan shampoo?

Vegen shampoo is een product dat geheel vrij is van dierlijke ingrediënten. Het hele product, dus de ingrediënten en het eindproduct zijn niet op dieren getest. Sinds 2013 is hier in Europa een verbod op. Dit betekent dat alle shampoos (en andere cosmetica) niet op dieren zijn getest. Wanneer het product niet op dieren wordt getest, is het niet direct veganistisch! Er worden geen dieren gebruikt om producten te vervaardigen of te distribueren.

Wat is het verschil tussen vegan en natuurlijke shampoo?

  • Natuurlijke shampoo is een shampoo waarbij de meeste ingrediënten na het proces hun oorspronkelijke structuur behouden.
  • De vegan shampoo is volledig diervrij. Ook bevat het geen ingrediënten die op dieren zijn getest. Daarnaast is ook het eindproduct niet op dieren getest.

Welke dierlijke producten bevat shampoos?

Er zijn veel fabrikanten die gebruik maken van eieren en honing om hun haar te laten glanzen. Daarnaast zijn dit ook allemaal dierlijke producten die in shampoo kunnen zitten: gelatine, bijenwas, wolvet (lanoline), karmijn, schellak, melk, hyaluronzuur, keratine, collageen, stearinezuur, placenta, slakkenslijm en zijde. Daarnaast bevat het ook nog een heel bijzonder product en schrik niet, maar bevergeil wordt vaak in cosmetica toegepast.

Wat zijn parabenen? 

Je hebt dit waarschijnlijk de afgelopen jaren voorbij zien gaan. Geen parabenen… Gelukkig zijn de meeste shampoos tegenwoordig vrij van parabenen. Parabenen zijn een groep chemicaliën, dit is een groep van chemische stoffen. Die worden voornamelijk gebruikt in cosmetica en middelen voor genezing. Parabenen voorkomen voornamelijk de groei van schimmels en bacteriën. Zonder dit is het product korter houdbaar. Parabenen zijn te vinden in veganistische producten en dit is tenslotte ook toegestaan. Zorg er dus voor dat je een natuurlijk veganistisch product koopt.

Lees tip:  Een jacuzzi in je badkamer plaatsen

Niet getest op dieren is niet automatisch vegan

Als je de shampoo niet op dieren hebt getest, is dat vaak al een groot voordeel. Naarmate de vraag naar veganistische cosmetica blijft toenemen, neemt ook de vraag naar transparantie toe. Want hoe weet je welke shampoo vegan is? Hoewel het diervriendelijke logo er schattig uitziet, kunnen “no cruelty” -producten nog steeds dierlijke ingrediënten bevatten. Soms zijn deze verborgen onder de E-nummers die we niet meteen kunnen herkennen. Als je echt vegan wilt zijn voor je haar, let dan niet alleen op het lieve konijntje, maar ook op het vegetarische keurmerk.

Wat zijn de voordelen van vegan shampoo?

Vegan shampoo kan vele voordelen bieden, waaronder fysieke en ecologische voordelen. Volgens liefhebbers is het belangrijkste voordeel dat het minder ingrediënten bevat. Dit is goed voor je huid, want hoe minder substantie je op je huid aanbrengt, hoe beter de gezondheid van je huid is. Het kan uw huid ook jonger maken omdat u geen chemicaliën en andere antirimpels kunt gebruiken. Het jong houden van de huid hangt samen met het gebruik van vocht en vitamines. Dit is natuurlijk goed voor het milieu, want dieren nemen niet deel aan de productie van producten. Het product is ook rijk aan vitamines om het verouderingsproces van de huid tegen te gaan en wallen te verminderen. Een ander voordeel voor veel mensen is dat het onwaarschijnlijk is dat u allergische reacties krijgt. Door natuurlijke ingrediënten is deze kans minder groot. Voordat u het product op uw gezicht aanbrengt, moet u het op uw pols testen. Zo weet u zeker dat u niet allergisch bent voor het product.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *