draagmuur verwijderen

Een draagmuur verwijderen, is het mogelijk of niet?

Voor steeds meer mensen geldt vandaag de dag dat ze de keuze maken om meer open te gaan wonen. Dat is een groot verschil in vergelijking met vroeger. Toen was het vrij normaal om grote ruimtes op te delen in allemaal kleine(re) kamers. Op deze manier werd een knusser gevoel gerealiseerd. Bovendien spreekt het voor zich dat er op deze manier ook efficiënter kon worden verwarmd. Tegenwoordig is dat dus anders. Dit gezegd hebbende geldt niet voor alle muren in je woning dat je ze zomaar kan verwijderen. Neem nu bijvoorbeeld een draagmuur. Voor een  draagmuur verwijderen geldt dat dit niet zomaar kan gebeuren. Dit namelijk omdat anders de stabiliteit van de woning in het gedrang wordt gebracht en dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn. 

Een draagmuur verwijderen is dus wel degelijk mogelijk? 

Bij veel mensen geldt de veronderstelling dat het in de praktijk niet mogelijk is om een draagmuur te laten verwijderen. In principe is dat een foute veronderstelling. In het merendeel van de gevallen behoort dit dan ook wel degelijk tot de mogelijkheden. Van belang is echter vooral om er rekening mee te houden dat er voorafgaand aan het verwijderen van een draagmuur toch best een aantal onderzoeken dienen te gebeuren. Dit niet in het minst om ervoor te zorgen dat het wegnemen van de muur niet als gevolg kan hebben dat de stabiliteit van het pand wordt aangetast. In ieder geval zal het voor veel mensen wel alvast interessant zijn om te weten dat een draagmuur weghalen wel kan.

Lees tip:  Wanneer gebruik je de beste ontstopper

Laat altijd een constructieberekening uitvoeren!

Een draagmuur verwijderen die zich in je woning bevindt zorgt ervoor dat er eigenlijk een aanpassing gebeurt aan de constructie van het pand. Omwille van deze reden dient er rekening mee te worden gehouden dat ervoor het uitvoeren van een dergelijke aanpassing een omgevingsvergunning moet worden aangevraagd. Het feit dat een dergelijke vergunning is vereist zorgt er in de praktijk eveneens voor dat je aandachtig moet zijn voor het laten uitvoeren van een zogenaamde constructieberekening van de woning. Een dergelijke berekening is vereist omdat er anders onmogelijk kan worden ingeschat hoe de stabiliteit van de woning zal worden beïnvloed door het wegnemen van de draagmuur. Nochtans is dat van ongelofelijk groot belang. Wanneer je hier geen zicht op hebt zou je in het slechtste geval immers zelfs geconfronteerd kunnen worden met instortingsgevaar. 

Hoeveel kost een draagmuur verwijderen?

Tot slot spreekt het voor zich dat je bij een draagmuur verwijderen rekening moet houden met verschillende kosten. In eerste instantie is er natuurlijk de prijs voor het verwijderen op zich. Je dient er echter rekening mee te houden dat er ook nog voor andere zaken kosten dienen te worden betaald. Het gaat hierbij dan in de praktijk concreet om bijvoorbeeld:

  • De constructieberekening;
  • De bouwtekening;
  • Het stempelplan;
  • De legeskosten voor de omgevingsvergunning; 

Al deze verschillende kosten bij elkaar opgeteld kunnen in de praktijk behoorlijk oplopen. Wil je dus met andere woorden als onderdeel van de door jou geplande verbouwing ook graag een draagmuur laten verwijderen? Dan kan het een aanrader zijn om eerst even grondig na te gaan hoeveel dit jou zal kosten. Alleen op die manier voorkom je financiële verrassingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *