De werking van een waterontkalker

De werking van een waterontkalker

Je hebt hard water en zacht water en in het algemeen hebben we liever met de zachte variant van doen. Dit al helemaal gezien hard water vaak te veel kalk bevat en voor kalkaanslag zorgt. Je merkt het aan de was in de wasmachine. Bij de aanwezigheid van teveel kalk voelt de was harder aan. Gelukkig is er de waterontkalker. Die is als geen ander in staat dit probleem op te lossen. De aanwezigheid van kalk in ons leidingwater herken je vooral aan hoe de was die uit de wasmachine komt, aanvoelt. Is dat harder dan aanvankelijk het geval was? Dan heb je ongetwijfeld te maken met kalk in het leidingwater. Kalk in leidingwater maakt zelfs je haar hard zoals het ook niet goed is voor de levensduur van de apparaten in je huis en zeker niet voor de zo belangrijke wasmachine.

Kalk heeft grote invloed op ons leidingwater

Pas als de waterontkalker geplaatst is, merk je het effect dat kalk op je leidingwater had. Want nadat de professional een waterontkalker heeft geplaatst, voelt zowel huid als haar weer veel zachter aan als je onder de douche vandaan komt. Kalk is niet goed voor de wasmachine, en niet voor al je andere apparatuur. Door een waterontkalker te laten plaatsen verleng je de levensduur van de wasmachine en andere apparatuur aanzienlijk.

Nieuwsgierig naar de allerbeste waterontharder?

De aanwezigheid van kalk en Duitse Hardheid

Een waterontkalker laat je plaatsen en dit vergt inderdaad een investering. Die verdien je echter terug. De wasmachine werkt efficiënter, je bent minder energie nodig en bovendien hoef je zo minder wasmiddel te gebruiken als het water ontdaan is van kalk. Kalk in leidingwater wordt wat de hoeveelheid betreft weergegeven in Duitse Hardheid. Water met kalk wordt ook wel hard water genoemd. In ons land wil kalk nogal eens nadrukkelijk aanwezig zijn in ons leidingwater. De waterontkalker lost dit probleem voor je op en maakt het water vrij van kalk. Dat gebeurt door middel van kleine bolletjes van kunsthars. Door de toepassing van ionenuitwisseling weten zij het kalk dat in het water aanwezig is aan zich te binden. Meteen zal het water weer zachter aanvoelen, net als je huid en je haar. De was komt dan weer zacht uit de wasmachine en de levensduur van onder meer de wasmachine wordt zo verlengd.

Lees tip:  Deurbeslag kopen: deze wereld gaat voor je open

Zelf heb je nauwelijks werk aan een waterontkalker

Zelf heb je amper omkijken naar de waterontkalker. Het enige dat je moet doen is bijvullen met zout. Dit doe je omdat als de tijd rijp is, er geregenereerd moet worden. In dat geval zijn de bolletjes als het ware vol en verzadigd. Ze werken dan minder goed. Door een behandeling met pekelwater, regeneratie genoemd, worden de korrels weer als nieuw en kunnen ze hun werk weer op perfecte wijze invullen. Gemiddeld genomen zal ongeveer twee keer per maand een regeneratie plaatsvinden. Dit proces gaat geheel automatisch, mits er voldoende zout (dit kan gewoon keukenzout zijn) toegevoegd is. En dat is precies die ene taak die jij dus op je moet nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *