Je vloer zelf egaliseren, de voordelen

Een vloer egaliseren is een essentiële stap bij het leggen van een nieuwe vloer. Het zorgt ervoor dat je vloer volledig vlak is, wat betekent dat je nieuwe vloer er netjes uitziet en beter presteert. Hoewel het uitbesteden van het egaliseren van je vloer aan een professional een goede optie kan zijn, is het ook mogelijk om deze klus zelf uit te voeren. In deze blog bespreken we de voordelen van het zelf egaliseren van je vloer en hoe je deze taak het beste kunt aanpakken.

Voordelen van zelf je vloer egaliseren

Er zijn verschillende voordelen aan het zelf egaliseren van je vloer, waaronder:

  1. Kostenbesparing: Het uitbesteden van het egaliseren van je vloer kan duur zijn. Als je het zelf doet, bespaar je kosten voor arbeid en materialen.
  2. Flexibiliteit: Als je zelf je vloer egaliseert, bepaal je zelf wanneer je dit doet en hoe lang het duurt. Dit geeft je de flexibiliteit om het werk aan te passen aan je eigen planning en schema.
  3. Leerervaring: Door het egaliseren van je vloer zelf te doen, kun je nieuwe vaardigheden leren en je eigen vaardigheden ontwikkelen. Dit kan nuttig zijn voor toekomstige doe-het-zelf-projecten.
  4. Voldoening: Het zelf egaliseren van je vloer kan een gevoel van voldoening geven, omdat je zelf hebt bijgedragen aan de totstandkoming van je nieuwe vloer.

Hoe je zelf je vloer kunt egaliseren

Het egaliseren van een vloer is geen moeilijke taak, maar het vereist wel enige voorbereiding en nauwkeurigheid. Hieronder staan de stappen die je moet volgen om je vloer zelf te egaliseren:

Lees tip:  Dit moet je regelen voor de geboorte! 

Stap 1: Bereid de vloer voor

Verwijder alle bestaande vloerbedekkingen en maak de vloer schoon en droog. Zorg ervoor dat er geen vuil, stof of andere verontreinigingen op de vloer liggen, want dit kan invloed hebben op de kwaliteit van de egalisatiemortel.

Stap 2: Maak de egaliseermortel aan

Volg de instructies op de verpakking van de egaliseermortel om het aan te maken. Gebruik altijd een emmer of container om de mortel te mengen, en gebruik de juiste hoeveelheid water en mortel om een gladde en gelijkmatige consistentie te krijgen.

Stap 3: Breng de egaliseermortel aan

Begin bij de laagste plek in de kamer en werk omhoog. Gebruik een troffel om de mortel op de vloer te verdelen en een egalisatie reep of lange lat om de mortel glad te strijken en te egaliseren. Werk in kleine secties en zorg ervoor dat de mortel gelijkmatig verdeeld is.

Stap 4: Laat de mortel drogen

Laat de egaliseermortel drogen volgens de instructies op de verpakking.

Stap 5: Controleer en schuur de vloer

Controleer de vloer op eventuele oneffenheden of bobbels. Als je nog steeds oneffenheden ziet, gebruik dan een schuurmachine of een schuurpapier om de vloer glad te maken. Zorg ervoor dat je de vloer niet te veel schuurt, want dit kan de vloer beschadigen.

Stap 6: Reinig de vloer

Maak de vloer grondig schoon met water en een mild schoonmaakmiddel om eventuele resten van de egaliseermortel te verwijderen. Zorg ervoor dat de vloer droog is voordat je verder gaat.

Stap 7: Leg je nieuwe vloer

Lees tip:  De vele voor- en nadelen van een visgraat vloer

Nu je vloer volledig geëgaliseerd is, ben je klaar om je nieuwe vloerbedekking te leggen. Je zult merken dat je nieuwe vloer er netjes en strak uitziet, omdat de vloer vlak en egaal is.

Tips voor het zelf egaliseren van je vloer

  • Lees de instructies op de verpakking van de egaliseermortel zorgvuldig door voordat je begint.
  • Zorg ervoor dat de ruimte goed geventileerd is wanneer je de egaliseermortel aanmaakt en aanbrengt.
  • Werk altijd in kleine secties om ervoor te zorgen dat de mortel niet opdroogt voordat je het glad hebt gestreken.
  • Controleer de vloer regelmatig op eventuele oneffenheden terwijl de egaliseermortel nog nat is.
  • Gebruik beschermende kleding en een stofmasker tijdens het aanbrengen van de egalisatiemortel.

Conclusie

Je vloer egaliseren is een doe-het-zelf-klus die je geld kan besparen en je een gevoel van voldoening kan geven. Door de stappen zorgvuldig te volgen en de juiste materialen te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat je vloer perfect geëgaliseerd is voordat je je nieuwe vloerbedekking legt. Vergeet niet om altijd voorzichtig te zijn en de nodige beschermende kleding te dragen om jezelf te beschermen tegen mogelijke gevaren tijdens het egaliseren van de vloer. Bedenk voordat je aan de klus begint om je het daadwerkelijk ziet zitten om de klus zelfstandig te klaren door alle stappen uit onze blog goed te lezen. Wanneer je het niet ziet zitten is het verstandiger om de klus direct vanaf het begin uit te besteden aan een professional.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *