Waterontharder zonder zout tegen kalkaanslag

Er zijn twee mogelijkheden als het gaat om waterontharders: op zout gebaseerde en zoutvrije waterontharders. Nu moet worden opgemerkt dat de zoutvrije optie geen waterontharder is, maar eerder een waterverbeteraar die het calcium en magnesium kristalliseert zonder ze uit de toevoer te verwijderen.

Maar misschien is het belangrijkste onderscheid tussen beide producten het feit dat een waterontharder zonder zout geen chemische of op zout gebaseerde additieven bevat, waardoor het een geschikt alternatief is voor gezondheidsbewuste huiseigenaren. Met dit alles in gedachten, zijn hier andere voordelen verbonden aan een zoutvrije waterontharder voor het hele huis.

Het is onderhoudsarm

In het debat “zout versus zoutvrije waterontharder” wordt de zoutvrije optie geprezen omdat het vrijwel geen onderhoud vereist. Als je eenmaal een zoutvrij systeem hebt geïnstalleerd, is de enige routinematige zorg die nodig is, het één keer per jaar vervangen van het sedimentfilter.

Daarentegen vereisen waterontharders op basis van zout dat eigenaren de tank ten minste halverwege met zout vullen en het zoutniveau ten minste vijf centimeter boven het waterniveau houden. Dienovereenkomstig raden experts uit de industrie aan om het zoutgehalte minstens één keer per maand te controleren en opnieuw in te stellen. 

Het gebruik van op zout gebaseerde waterontharders betekent ook het chronisch afbreken van zoutbruggen, dit zijn zoutlagen die zich in de pekeltank vormen, en voorkomen dat de waterontharder werkt als ze niet uiteenvallen of oplossen.

Het bespaart geld

In tegenstelling tot waterontharders op zoutbasis, houden zoutvrije waterontharders geen materialen vast, dus er is geen reinigingscyclus nodig om gevangen ionen te verwijderen. Als zodanig is er geen elektriciteit nodig om deze cyclus uit te voeren en wordt er geen water verspild bij het verwijderen van de mineralen uit het harsbed. Een zoutvrije waterontharder zorgt dan ook voor lagere kosten op jouw water- en elektriciteitsrekening.

Lees tip:  De vele voor- en nadelen van een visgraat vloer

In zekere zin stellen zoutvrije waterontharders je ook in staat minder huishoudelijke zeep en wasmiddel te gebruiken voor jouw watercirculerende apparaten (bijv. vaatwassers en wasmachines). Aangezien deze waterverbeteraars calcium, magnesium en bepaalde andere metaalkationen in hard water kristalliseren, is er minder zeep nodig voor dezelfde wasacties, aangezien zeep niet verloren gaat bij het opzuigen van calciumionen.

Het voorkomt kalkaanslag in huis

Het meest overtuigende is dat een zoutvrij wateronthardingssysteem de levensduur van sanitair verlengt door kalkaanslag (of om de wetenschappelijke term “verkalking” te gebruiken) in leidingen en fittingen te voorkomen. Zoals we eerder hebben uitgelegd, verzacht een zoutvrije waterconditioner jouw water technisch niet; het kristalliseert meer de extra mineralen zodat ze niet aan de binnenkant van de leidingen hechten – en daardoor de kalkaanslag in de leidingen verminderen. 

Om die reden zou schaalvermindering het belangrijkste voordeel zijn van een zoutvrije sanitaire oplossing. In lijn met onze eerdere bewering dat een zoutvrij wateronthardingssysteem je geld bespaart, betekent minder kalkaanslag op jouw leidingen ook minder (of geen) telefoontjes naar een loodgieter. Kijk voor meer informatie over waterontharders zonder zout op h2opro.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *