Het gebruik van binnendeuren

Binnendeuren zijn van grote invloed bij de inrichting van een huis. Bij de inrichting moet er rekening worden gehouden wat voor een deur je wilt gebruiken. Wanneer we kijken naar de soorten zijn er in principe maar twee hoofdgroepen deuren te onderscheiden. Zo kennen we een stompe- en een opdekdeur. 

Stompe deur 
Wanneer je kiest voor een stompe deur weet je dat de afwerking niet zo mooi zal zijn dan van een opdekdeur. Een stompe deur heeft als belangrijkste kenmerk dat de deur volledig in het kozijn valt. Een opdekdeur zal voor de helft in het kozijn vallen en de andere helft erop. Bij een stompe deur maakt het voor de draairichting niet uit hoe hij afgehangen wordt. Ze hebben geen rechter of linker draairichting. Een stompe deur kan met het slot gat zowel aan de linker als rechterzijde van het kozijn worden gemonteerd. Wanneer er al een insteekslot in is gemonteerd, is er wel een draairichting bekend. Het plaatsen van een stompe deur is vakwerk. Montage stompe deur 
Een stompe deur die wordt afgehangen, door de vakman, zal eerst nog enkele bewerkingen moeten ondergaan, voordat hij geplaatst kan worden. Stompe deuren worden met scharnieren en schroeven afgehangen die zowel in het kozijn als op de deur worden gemonteerd. Een stompe deur met een hoogte van 211.5 cm wordt afgehangen met 3 kogellagerscharnieren. Voor de speling tussen de deur en het kozijn wordt 3 mm aangehouden. Voor de ruimte aan de onderzijde van de deur gaat de vakman uit van een ruimte van 0,5 cm tot 1,5 cm. Hiermee worden ze gemonteerd, zodat de deur, als hij is geplaatst, soepel kan blijven draaien en niet kan kromtrekken. Ook zal de deur, wanneer hij op deze manier wordt afgehangen, niet kunnen uitzakken, waardoor hij zou kunnen gaan klemmen. Een vakman kan de gaten voor een slotgat, sleutelrozet of wc- garnituur zelf maken. In enkele gevallen wil een klant een stompe deur als schuifdeur gebruiken wat ook mogelijk is. 

Opdekdeuren 
Deze deuren hebben geen naad en vallen over en in het kozijn. Ze zijn veel mooier om in een woonkamer te gebruiken, want je ziet geen naad. Ze zijn wel duurder dan een stompe deur, maar je kunt hem zelf afhangen. Er kan bij het plaatsen van een opdekdeur niets misgaan. 

Soorten deuren 
Voor iedere inrichting zijn er deuren beschikbaar. De keus is zeer groot. Je kunt geheel gesloten wit gelakte deuren plaatsen in een ruimte waar de inrichting modern is. Witte deuren geven een rustige uitstraling. Je kunt bij elk type deur kiezen voor glas. De ramen in de deur kunnen groot of klein zijn. Wanneer je een klassieke inrichting hebt, kun je licht- of donker eiken gebruiken. Dergelijke deuren stralen warmte uit. De deuren kunnen geheel gesloten of van raampjes voorzien zijn. 

Beslag 
Je moet er rekening mee houden dat het beslag voor een deur aansluit bij je deur en inrichting. Bij een wit gelakte deur kun je bijvoorbeeld een witte kunststof deurkruk nemen. Gebruik hiervoor geen koper. Ook de scharnieren moet je erop aanpassen.

Lees tip:  Ontdek het ruime aanbod met keukens Heerhugowaard

Bron: In2klussen
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.