Heb je het idee dat je CV-ketel lekt? Misschien heb je gemerkt dat de warm water straal ineens niet meer zo dik is, of misschien heb je zelfs helemaal geen warm water meer. Ook kan het zijn dat je in de koudere maanden merkt dat het ineens onmogelijk lijkt om je huis warm te krijgen. Dit zijn allemaal dingen waaraan je kunt merken dat je CV-ketel hoogstwaarschijnlijk een lekkage heeft. Het is in dit geval het beste dat je zo snel mogelijk iemand inschakelt die hierin gespecialiseerd is. Op die manier voorkom je verdere lekkage en/of verlies van energie.

Lekkende CV-ketel na bijvullen

Moet je jouw CV-ketel meer dan regelmatig bijvullen? Dat kan een teken zijn dat hij lekt. In sommige gevallen kan het makkelijk op te sporen zijn, maar helaas is dit niet altijd zo. Het kan zelfs heel erg moeilijk zijn om de lekkage op te sporen. Je wilt niet dat de vloer opengebroken moet worden omdat de leidingen die daar zitten onderzocht moeten worden. Het is daarom belangrijk dat eerst een specialist een aantal andere zaken gaat onderzoeken. Die weten precies waar ze naar moeten kijken. Het kan bijvoorbeeld erg lastig zijn te vinden als de bron van de lekkage zit bij de een van de koppelingen of bij de automatische ontsluiter. Druppels zijn daar bijna niet te zien omdat ze vrijwel direct verdampen door de hoge temperatuur.

Lekkage bij het gebruik van warm water

Een kapot expansievat kan de oorzaak zijn als de CV-ketel lekt bij het gebruik van warm water. Dit onderdeel is verantwoordelijk voor de opvang van de uitzetting van warm water. Op die manier schommelt de installatiedruk niet zoveel. Binnenin het expansievat is een rubberen binnenbal te vinden, en als die lekt kan er stikstof ontsnappen. Het gevolg daarvan is dat het vat wordt gevuld met warm water.

Lees tip:  Moderne badkamer inspiratie: creëer jouw droomruimte

Onderhoud

Regelmatig onderhoud laten plegen aan je CV is erg belangrijk. Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Het beste is daarom om dit jaarlijks te laten doen. Als je alles goed laat onderhouden heb je in het algemeen veel minder kans op defecten en/of storingen en gaat de installatie langer mee. Dit kan een hoop geld besparen, want CV-ketels zijn namelijk niet goedkoop.

Ook het is belangrijk voor je eigen veiligheid. Je wilt het niet meemaken dat er door een kapotte rookgasafvoer er koolmonoxide lekt en zich verspreidt in je woning. Gedurende het onderhoud worden deze zaken goed nagekeken, gereinigd en indien nodig opnieuw afgesteld. Wat veel voorkomt tegenwoordig is dat mensen een onderhoudscontract afsluiten. Zo hoef je er zelf geen aandacht aan te besteden en de specialist zal zelf dan jaarlijks contact met je opnemen, of elke 2 jaar (het ligt eraan hoe vaak het nodig is om onderhoud te plegen aan de hand van het type CV-ketel).




By Ilonka